I use these-pregance safe beauty products
My skin care for pregnancy

Когато разбрах, че съм бременна, знаех, че е време да направя някои промени в грижата за кожата и продуктите, които нанасям върху нея. Не съм изпадала в крайности, а по-скоро исках да направя по-добри и осъзнати избори. Най-важните продукти, които трябва да ревизираме са тези, които навлизат в кожата и от там в кръвта – кремове, серуми, маски за лице, дезодоранти и тн. От това, което четох, продуктите, които се задържат на повърхността не са проблем – за пример пудрите за лице. Ето няколко категории, които да имате предвид що се отнася до грижата за кожата по време на бременност.

Бележка: Тази информация е резултат от мое лично проучване и не претендирам да бъде напълно безгрешна и пълна. Винаги се консултирайте с компетентни лица и специализирани източници.


Ежедневни кремове и серуми


По-долу ще споделя списък със съставки, които да избягвате, но тук искам да подчертая, че така актуалният ретинол трябва да се избягва, тъй като се счита за потенциално опасен за бебето – нещо, което много хора не знаят. Също така, хубаво е да проучите настоящите си продукти, които могат да се окажат напълно безопасни за употреба. Не е задължително всичко да е органично, био и веган, за да е безопасно. И не на последно място – това, че един бранд предлага много безвредни продукти, подходящи за грижа за кожата по време на бременност не означава, че всички продукти на този бранд са такива. Намерих добър източник за проверка на много от популярните продукти – 15MinuteBeauty. Ако се съмнявам в някой продукт, винаги проверявам там. Така и си избрах серума лице Caudalie Vinoperfect Face Serum.

pregnancy safe cosmetics and products
wipes for make-up

Маски за лице


Обичам да слагам маски за по-интензивна грижа от време на време, затова исках да проуча за безопасни алтернативи и в тази категория. Хиратиращите продукти или по-скоро хуалуроновата киселина се счита за напълно безопасна, тъй като тя се съдържа естествено в организма. Така стигнах и до Neutrogena Hydro Boost Face mask като безопасна алтернатива.


Почистващи продукти


Реално тези продукти се отмиват и не остават на кожата, но въпреки това аз реших, че искам и те да са в зоната на безопасност. Продължавам да използвам почистващия продукт на Emma Hardie, и поръчах тези кърпички Burt Bee’s Cucumber and Sage , които също проверих в 15MinuteBeauty.

Pregnancy safe beauty products
pregnancy safe cosmetics notino

SPF продукти


Все още не съм взела решение по отношение на слънцезащитата, тъй като синтетичните SPF филтри се считат за непрепоръчителни. В момента не използвам слънцезащита, тъй като прекарвам много време на закрито, но на пролет ще трябва да взема решение. Тук можете да откриете някои безопасни SPF продукти.


Грижа за устните


Не съм спряла да използвам любимите си червила, но съм свела употребата им на минимум и в момента използвам предимно продукти на Burt’s Bees. Устните ми станаха доста сухи и напукани с бременността и те ми помагат значително. Взех си и този техен продукт с лек пигмент, който също много харесвам.


Дезодоранти


Алуминиевите соли се свързват със заболявания като рак на гърдата, и въпреки че не съществува 100% потвърждаваща това твърдение научна информация, аз предпочитам да ги избягвам. Но проблемът е, че много малко от антиперспирантите без алуминиеви соли имат ефект при мен. Пробвала съм доста и този Weleda Citrus засега е най-ефективен от всички.


СЪСТАВКИ, КОИТО ДА ИЗБЯГВАТЕ 


Parabens – Парабените се смятат за канцерогенни, въпреки че и тук няма научно проучване, доказващо напълно тази теория. Все пак е добре да ги избягваме – всичко с methyl-, isobutyl-, propyl-.

Formaldehyde – Консервант, който също се смята за канцерогенен. Същият, който Johnson & Johnson’s използваха в бебешките си продукти години наред…

Phthalates – Откриват се най-често в ароматите. Свързват ги с дефекти при новородените. Избягвайте DBP, DEHP, DEP на списъка със съсавки.

Diethanolamine и Triethanolamine – Смята се, че влияят на хормоналната дисфункция. Съдържат се в почистващи продукти за разпенване. Може да ги откриете като DEA, MEA, TEA на списъка със съставки.

Diazolidinyl Ureal и Imidazolidinyl Urea – Консерванти, които отделят формалдехид. Смята се, че съдържание от над .5% е непрепоръчително.

Tefolin – Tefolin (PTFE)

Alpha hydroxy acid (AHAs) и beta hydroxy acids (BHAs) – В момента популярните съставки за избистряне на тена. Те могат да нарушат бариерата на кожата, което да отвори пътя за проникване на други вредни субстанции в организма.

Hydroquinone – Съдържа се в кремовете за избистряне на тена и по-добре да се избягва.

Oxybenzone – Както вече споменах, химичните филтри се предполага да влияят негативно на ендокринната система и да са потенциални канцерогени, затова по-добре да се избягват по време на бременност и кръмене.

Retinoids – Ще ги откриете още като retinoic acid, tretinoin, palmitate и retinaldehyde (най-често в anti-age продукти и такива против акне). Свързват ги с дефекти при новородените и най-добре да не се ползват.

Истината е, че ви е нужна степен по козметология и химия, за да изберете подходящи продукти за грижа за кожата по време на бременност, а и не само. Отнема време и усилия да прегледате всеки продукт по отделно, затова препоръчвам да избирате такива с по-кратък списък със съставки, както и винаги да проверявате за мнения и ревюта онлайн. Но не изпадайте и в крайности. Просто се насочете към по-етични марки.

Усмивки,

Денина