h&m conscious exclusive hint

Как мислите – произвеждат ли се дрехи от храна? Аз лично бих погледнала със съмнение на това, но се оказва, че има хора, които инвестират много усилия и време в такъв тип разработки. И най-интересното – съвсем успешно! Тази година H&M Conscious Exclusive събира на едно място редица изненадващи материи от изненадващи източници, за да докаже за пореден път, че модата едновременно може да бъде устойчива и да кара жените да се чувстват наистина красиви.

Wearing H&M conscious exclusive dress
H&M conscious details

Тази рокля от колекцията H&M Conscious Exclusive е направена от смес от Tencel®. Мека и олекаотена форма на LYOCEL, изработена от FSC™ – сертифициран евкалипт. Процесът на изработка на плата от дървесните фибри щади околната среда, а готовата материя е подходяща за изработката на ефирни дрехи.


H&M conscious exclusive collection 2019
H&M conscious exclusive dress 2019
H&M conscious sustainable fashion
preview H&M conscious collection L

Представете си следната ситуация – да изпиете чашата си сутрешен портокалов сок и след това да облечете красива дреха, направена от корите на портокал? Звучи невероятно, но се оказва напълно възможно. Имам щастието да съм една от първите, които вече са носили т.н. #OrangeFiber благодарение на колекцията H&M Conscious Exclusive, която излиза на пазара до броени дни. В състава на този красив топ тук стои именно тази иновативна материя и мога да ви уверя – не мирише, не прилича и не се усеща като кора на портокал. Въпреки, че направата му се дължи на цели 2.3 кг портокалови кори!

Сега си представете следното – да се наслаждавате на сладкия вкус на прясно разрязан ананас, докато изглеждате невероятно в яке, имитация на кожа, направено от целулозните фибри от листата на ананаса. Продължавам да ви изненадвам, нали? :) И за мен е изненадващо, че за направата на коженото яке от колекцията H&M Conscious Exclusive са използвани приблизително 16kg свежи листа на ананас, които обикновено отиват в боклука. Материята е патентована и се казва Piñatex®.

Нека сега разходим въображението си в летните дни и си представим дългите разходки в удобни, но стилни чехли. Какво ако тези чехли са направени от гъвкава пяна на растителна основа, използваща биомаса от водорасли от източници на прясна вода с висок риск от разцвет на водорасли? Такива са чехлите от колекцията, а материалът се нарича BLOOM™.

И като за финал, можете ли да погледнете на красивата си рокля с пайети като на 70 пластмасови бутилки? Едва ли, защото тя е много по-красива, но действително е изградена от рециклирането на този брой бутилки. Или поне пайетите на роклята от H&M Conscious Exclusive.

За мен, всички тези постижения са изключително вдъхновяващи! Прекрасно е, че светът се движи в тази посока. Че находчиви и умни хора инвестират времето и идеите си в разработката на такива материи от изненадващи източници, стремейки се да намалят отпадъците и да затворят цикъла. И разбира се, че H&M за пореден път им дава гласност, превръщайки устойчивата мода в достъпна. Радвам се да подкрепя тази инициатива за поредна година, защото тези послания и идеи заслужават да достигнат до повече хора.

H&M Be conscious of the surroundings
H&M conscious sustainable fashion

Тук нося два от моделите на H&M Conscious Exclusive:  „The Orange top“ – направен от обелки от портокали и панталон Alabaster – направен от Tencel® & органичен лен.

Conscious of the surroundings

H&M Conscious Exclusive ще бъде налична в магазина на бул. Витоша в София и online на 11.04.


Усмивки,

Денина ♥


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ