Пирин планина

Пътуването с деца винаги е забавно и изпълнено с най-чудати преживявания. Ние пътуваме, откакто Александър беше на 2 месеца и сме минали през всякакви фази. С времето достигнах до някои изводи за себе си и реших да споделя с вас моите съвети за приятно семейно пътуване с дете – как да планирате и с какво да се подготвите.


Подходяща дестинация


Изборът на спокойно и обезопасено за деца място е първата важна стъпка, защото той би предопределил това как ще си прекара цялото семейство. Не препоръчвам и прекалено пригодени за деца места т.е. пълни с “обирачи’ като надуваеми замъци, колички и други. Хубаво е да има забавления за детето, но тези не го развиват по никакъв начин и никак не са ми любими. Затова ги избягваме максимално т.е. избягваме много комерсиалните места, макар не винаги да е възможно. Най-добрите места за мен си остават тези край природата с чист въздух и безобразно красиви природни гледки. Смятам, че е важно да се възпита любов към природата у децата още от ранна възраст.


Говорете


Вярвам, че дори и по-малките деца разбират и заслужават да им бъде обяснено като на възрастен къде отива и какво ще прави семейството. И те като големите имат нужда да се подготвят психически за предстоящата смяна на обстановката и биха били по-спокойни, ако са наясно. С Рон винаги разказваме на Александър на къде сме се запътили. Така той се чувства въвлечен и дори се ентусиазира. Важно е и да му обясним не само какво ще правим там, а и да го подготвим как трябва да се държи. Последното не винаги има голям ефект, но мисля, че се натрупва с времето и дава известни резултати.

Пирин красота Walk Pirin mount


Занимания


Ние обикновено предпочитаме да си измисляме наши занимания, вместо да разчитаме на чужди. Носим си играчки, но никога прекалено много. Оставяме Александър да си избере 2-3, които да вземем с нас. Така се фокусира върху тях и се заиграва повече. Ако е възможно, заниманията ни са свързани предимно с излизане и разходка навън. При последното ни пътуване до Банско ходихме на разходки и за Александър всичко в планината беше супер интересно. Евентуалното присъствие на “баба Меца” и “Кумчо Вълчо”, шишарките и т.н. Но няма да ви лъжа – и ние не минаваме без наличието на таблет или телефон. Александър е палаво дете и понякога наистина имаме нужда да кротува – предимно по пътя или по време на вечеря. Тук е редно да вмъкна, че външната батерия за зареждане ни е спасявала хиляди пъти. Ако нямате, препоръчвам  да си вземете – ще си спестите мрънкания и други дискомфорти. Ние имаме тази и сме много доволни, тъй като издържа до 4 зареждания на телефон.

Пирин река Мама и синTips for travel with kids Есен в Пирин


Нещо за гризкане


Винаги, винаги взимам нещо за хрупане между храненията. Това е другият начин Александър да покротува малко. Избягвам шоколада, защото става хиперактивен, макар че не винаги имам думата за това. Проблемът със здравословните неща го решавам още в магазина. Преди повече от година открих ZIDO Whole Food, които много се харесват на всички ни и са направени с изцяло натурални съставки. Гризините и десертчетата са ни любими за изпът. За съжаление, колкото и да взема, винаги свършват на втория ден, но все пак гледам да взмимам повечко. И ако си мислите, че това е поредната марка привидно “здравословни” продукти, мога да ви уверя, че рецептите са направени с много внимание. Казвам ви го, защото неотдавна срещнах едно момиче, което познавам, но не бях виждала дълго време. Оказа се, че именно тя стои зад създаването на ZIDO. Толкова се зарадвах, когато научих, че човек, който познавам, е направил с толкова любов и страст нещо, което цялото семейство обичаме! Нещо, което е наистина хубаво. :)

Съвети когато пътувате с деца Zido food travel with kids Zido крекери за всички


Редуване


Редуването в грижата на детето е много добър начин и двамата родители да усетят почивката като почивка, дори и за малко. Когато ходехме в СПА зоната в Кемпински се редувахме кой да гледа малкия. Така с майка ми успяхме да поплуваме спокойно, а по-късно баща ми и Рон се отдадоха на сауната. Накрая всички бяхме доволни.


Баланс


Припомняйте си, че почивката не е за един – тя е за цялото семейство. Никой не трябва да прави големи компромиси със себе си и същевременно всички трябва да направят компромиси. Семейството е едно цяло и трябва да функционира като единица, доколкото е възможно и когато е възможно.

Eating zido крекери Happy moments


Очаквания


Не тръгвайте с големи очаквания. Най-добре е да нямате никакви, за да не си развалите настроението. Това важи за всички почивки и пътешествия, с или без деца. Колкото по-малко ги мислите, толкова по-добре.


Спокойствие


Най-важното е да останете спокойни. По всяка вероятност в даден момент ще ви ядоса детето, ако не и мъжът ви, но вдишайте дълбоко въздух и си мислете за хубавите неща. Все пак това е част от чара на семейното пътуване. Не може без нито една караница и малко стрес. Ще бъде съвсем скучно. :)

Пирин

Какви съвети можете да допълните? Надявам се тези да са ви били полезни. :)

П.С.: Коприненият шал, който нося на снимките, е един от най-любимите ми, защото е вдъхновен от българската носия. Ако не сте чували за Shevitza, ви приканвам да разгледате сайта. Освен копринени, марката предлага и бюджетни опции тук. Мисля, че това е и страхотна идея за отличителен подарък. :)

Усмивки,

Денина ♥

 


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ


 

*Авторски материал в колаборация с Zido Whole Foods. Всички мнения са мои.