Rome travel guide blogger

Ходих в Рим за първи път през 2011, но видях само Ватикана и Папата, защото беше за кратко. Успях обаче да усетя духа и атмосферата на града, които много ми харесаха. Знаех, че трябва да се върна, но този път с любимия човек. Всъщност с Рон щяхме да го направим още през май 2014, но тогава забременях и имах тежки първи месеци. Затова го отменихме. Е, тази година най-накрая стигнaхме до Рим.

Сега, като научихме повече за Вечния град, ви споделям моя синтезиран пътеводител в Рим с нещата, които ни впечатлиха, след като буквално го обиколихме няколко пъти на крак. Имайте предвид, че с Рон обичаме по-скоро да се потапяме в атмосферата на града и да го изживяваме емоционално, отколкото да ходим по музеи. Улички, заведения, забележителности, гледки…Понякога си мисля, че в предишния си живот съм била италианка! :)

Rome travel guide blogger Colosseum Denina Martin

Rione Monti е един от най- приятните райони в Рим. Там отседнахме ние и ви го препоръчваме. Централен, автентичен, артистичен и наричан още хипстърския квартал на Рим. Освен че ще видите Колизеума, Римския форум и редица други, там ще откриете интересни улици като Zona Urbana. Препоръчвам ресторант Urbana 47 – местенце с интересен интериор и със съвременно отношение към храната. La Casetta също си заслужава за кратка почивка и за снимка.

Хубаво е да посетите Piazza Della Madonna dei Monti, за да усетите добре атмосферата на района. Ако пък искате да си или да й купите цветя, Piazza Vittorio Emanuele II до спирката на метрото се препоръчва от местните.

Rome travel guide blogger 20 Rome travel guide blogger Rome travel guide blogger Rome travel guide blogger Streets of RomeRome travel guide blogger Rome travel guide blogger

Piazza Navona е уникално италианско изживяване – музика, картини, фонтани, заведения. Едно от любимите ми места в Рим. С Рон просто стояхме и се наслаждавахме на момента там. Заслужава си да видите площада и през деня, и през нощта. В близост има хубави ресторантчета. Ние седнахме в La Scaletta degli Artisti. Казват му гастрономично бижу в сърцето на Рим, което датира още 40-те години. Недалеч е и известната Gelateria del Teatro. Желатото там е повече от божествено, макар че в Италия почти навсякъде е такова.

Rome travel guide blogger 24 Piazza Navona La Scaletta degli Artisti Restaurant-Denina Martin Pizza Romana La Scaletta degli Artisti Rome blogger Gelato del Teatro Rome blogger Gelateria del Teatro larcano restaurant rome Rome travel guide blogger

Пантеонът също се намира близо и вдъхновява с внушителните си размери. Интересното е, че в средата на купола има огромен отвор – окото на Пантеона. Конструкцията е планирана така, че при дъжд водата рядко влиза вътре.

Pantheon Rome

Известните Испански стъпала също са прекрасни, макар и доста населени от туристи, заради своята популярност. Около тях са и бутиците на световни дизайнери, както и триетажен магазин на Furla, за който още си мисля.

Rome travel guide blogger 60 Rome travel guide blogger

Парк Villa Borghese е огромна градина, която крие различни забележителности, музей и страхотна атмосфера за разходки. Ако живеехме в Рим, с Рон щяхме да сме там всеки уикенд. В парка има езеро, където можете да си наемете лодка срещу 3 евро и да се насладите на “Temple of Asclepius” от различни ъгли и компанията на патета.

Rome travel guide blogger Villa Borghese Park Denina Martin Villa Borghese Park Fountain Villa Borghese Galleria Villa Borghese Park Lake Boat Hire blogger Villa Borghese Park Lake Boat Hire

Rione Trevi и фонтана ди Треви са друга любима спирка в Рим. Фонтанът е прекрасен и вече изцяло реставриран. Единственият минус е огромната тълпа, ширеща се наоколо. Колко прекрасно щеше да е, ако не бе така пренаселено от туристи. С Рон хвърлихме по монета и според вярването някой ден ще се върнем отново в Рим. На ъгъла пък можете да хапнете вкусно желато от Gelateria Valentino.

Fountain di Trevi blogger 2 Fountain di Trevi blogger

В района в посока Колизеума се намира и внушителният паметник на Виктор Емануил II. Входът е безплатен, а сградата удивителна. Срещу 5 или 10 евро можете да се качите с асансьор на най-високата точка и да гледате залеза. Глeдката към площад Венеция също ще ви хареса, особено със светлинките при свечеряване.

monument vittorio emanuele II Rome monument vittorio emanuele II Rome Piazza Venezia Мonument vittorio emanuele II Rome Italy

Район Tрастевере пък е бягство от туристите. Автентична атмосфера, павета, италианци, ботаническа градина и хълмът Gianicolo. Последното е задължителнa спирка – също открива гледка над целия Рим и е изключително романтично.

Rome travel guide blogger

Разходката до Ватикана също е задължителна. Отидете много рано, ако искате да пропуснете километричните опашки. Съвета ми е задължително да се качите на купола на Базиликата Свети Петър. Ако не страдате от клаустрофобия, използвайте стълбите – едно от най-интересните изживявания в стесняващия се тунел нагоре. Оставя спомени, но най-вече отново гледката към Рим.

Още съвети:

  • Опитайте пица Романа – тънка, хрупкава и с характерните за Римската кухня малки рибки Хамсия.
  • За кафе посетете най-старото работещо кафе в Рим – Antico Caffè Greco. Вярва се, че единствено Florian Cafe във Венеция е по-старо. Имайте предвид, че там е доста скъпо, като почти всички заведения в централен Рим.
  • Вземете си Food Tour. Ние не успяхме, но при следващо ходене със сигурност ще го направим. В крайна сметка това е EATaly – трябва да се опита от всичко.

Вероятно има още стотици неща, с които не сме се сблъскали, затова споделяйте и добавяйте в коментарите. Рим е град, в който бихме се върнали с радост! 

Усмивки,

Денина ♥

2 comments

Reply

чудна статия ☺☺ скоро се надявам и аз да посетя Рим, та можеш ли да ме ориенрираш за цените в заведенията или на храната… ако се сещаш ☺ ще бъде само за 3 дни, но … изобщо не знам каква сума да подготвя, като изключим нощувки и път

Reply

Привет! В Рим е по-скъпо като цяло. Зависи къде сядаш, разбира се. Обикновено цените в менюто започват от 8-9 евро и средно са по 12-14. Важно е да се провери каква е политиката за бакшиш на заведението. В някои заведения е 4 евро на стол… Казва се Coperto и се начислява към сметката. Приятно прекарване там! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *