Бояна се оказа доста проблемно дете по отношение на съня. Заспива трудно и се буди лесно. Не умее да заспива сама. Не само това – ако изпусне точния момент на заспиване, положението става трагично. Добре отпочиналото дете е любопитно, енергично, щастливо, игриво и нетърпеливо да се учи, а с моето определено срещам спънки. Затова си казах, че не е лоша идея да потърся професионален съвет. Така стигнах до UnicornBaby.bg и Мария – сертифициран консултант по детски сън.

Свалих приложението за детски сън Unicorn Baby на телефона си. То предлага отговори и съвети на популярни въпроси и казуси. Достъпен помощник с всичко за детския сън – самостоятелно заспиване по различни методи, режим, рутина, често срещани затруднения, полезни съвети, статии, видео материали. Там срещнах много полезна информация. Приложението е безплатно, като има и платена версия, която отключва отговори на още често срещани въпроси.

След това насрочих и персонална консултация по телефона с Мария. Тя ми помогна да разбера от къде идват проблемите и с холистичен подход ми даде съвети как да работя върху тях. Именно това ми хареса в консултациите ни, че тя разбра нашата ситуация и съобрази съветите си с нея, без да налага на всяка цена конкретни методи на работа. Например, с нея говорихме, че предвид хранителния режим на Бояна, е по-добре да изчакаме да спра да кърмя и тогава да започнем да отучваме Бояна от нощните будения и хранения, защото рискуваме да навредим на лактацията в момента. Това силно ме впечатли, защото усетих, че тя е човек, който иска да помогне, а не просто да си отметне работата.


От нея научих някои интересни факти за съня при децата, част от които ще споделя с вас:


  • Много малко деца успяват да си изградят сами добри механизми за сън, но има начини и методи, с които родителите могат да помогнат в това.
  • Сънят е разделен на цикли, като преминавайки от един в друг той става много деликатен. Именно в тези моменти детето се разбужда, обикновено с плач.
  • Ако сложиш детето да спи по-късно, това не означава, че то ще спи до по-късно. И обратното, ако го сложиш по-рано, това не означава, че ще се събуди по-рано.
  • 8-мият месец е критичен по отношение на съня – тогава децата спят по неспокойно, като това се случва в следствие на тяхното развитие и това, че вече започват да опознават света.

Ако искате да научите повече за детския сън (без значение на каква възраст е детето), можете да потърсите персонална консултация на UnicornBaby.bg или да свалите приложението Unicorn Baby на телефона си.

*Този пост се осъществява с подкрепата на UnicornBaby, но всички мнения са изцяло мои и обективни.