Dish by Chef Jordi Esteve 5th Premier gastronomy festival Bansko Wine 5th Premier gastronomy festival 2016

Миналата седмица с Рон прекарахме най-магичния си уикенд под знака на гурме кухнята и петзвездно обслужване. Имахме щастието да сме сред поканените на 5-ия Премиер гастрономически фестивал в Premier Luxury Mountain Resort, Банско и за първи път да усетим храната като изкуство.

Още с пристигането си бяхме топло посрещнати. Вечерта продължи в уютна обстановка, с вино и дегустационен блок от chef Алекс, който оглавява ресторанта на хотела. Във Facebook можете да разгледате повече снимки.

Втората вечер обаче бе тази, която ни впечатли най-много. Тя отвори сетивата ни за един нов и досега непознат свят – този на гурме кухнята. Шеф Джорди Естеве от отличения със звезда Мишлен ресторант Nectari в Барселона приготви за нас 7-степенно меню, вдъхновено от Средиземноморката кухня. Но това не бе Средиземноморската кухня такава, каквато я познаваме. Това бе един изключителен прочит. Всъщност, досега съм мислила, че съм опитвала вкусна храна. Повярвайте ми – заблуждавала съм се. След тази вечер дни наред с Рон размишлявахме как е възможно някой да създаде такъв вкус в съчетание с такава естетика.

Но не гледайте на този разказ като на недостъпно и космическо скъпо изживяване. Дегустационната вечеря се предлагаше за 45 евро на човек, което е повече от оправдано. Всъщност в това ни убеди и г-н Хари Хараламбиди, човекът зад GastronomyEssentials, чиято професия е да обучава шефове. Той ни разказа за гурме ресторантите по цял свят, някои кухненски трикове и тенденциите в храненето. Според него човек поне веднъж в живота си трябва да посети ресторант, отличен с Мишлен. А ние нямаше как да не се съгласим след това гурме изживяване. Ако и вие сте на това мнение, Премиер гастрономическия фестивал e чудесна възможност да се докоснете до гурме кухнята и то на достъпна цена. Тук можете да разгледате програмата до края на петото издание.

Denina Martin at 5th Premier gastronomy festival 2016 Dish by Chef Jordi Esteve 5th Premier gastronomy festival

Като любител на тартарите този от бяла скарида с малини, хумус и емулсия от тамаринд ме впезчатли с интересната си комбинация от вкусове. Изключително балансиран и свеж. 

Dish by Chef Jordi Esteve 5th Premier gastronomy festival Bansko 2016 Dish by Chef Jordi Esteve 5th Premier gastronomy festival 2016 Beautiful Denina Martin at 5th Premier Gastronomy Festival 2016

Обожавам риба и това ястие от крайбрежна риба с кремообразен ориз от калмари и лангустини се нареди сред фаворитите ми. За пореден път си напомних, че трябва да хапвам риба по-често! Жалко, че ми липсва навика.  

Dish by Chef Jordi Esteve 5th premier gastronomy festival Dish by Chef Jordi Esteve

Бе ни поднесен и много интересен крем от сезонни гъби с яйчен облак и парфюм от черен трюфел. Определено бих изпробвала по-опростена версия на тази рецепта скоро, макар дълбоко да се съмнявам, че резултатът дори малко ще доближи този на Джорди. 

Menu by Jordi Esteve 5th Premier gastronomy festival 2016 Sweet burguer by chef Jordi Esteve

Голямата изненада и най-очакваното предложение в менюто бе сладкия бургер на Джорди. Освен с вкуса си, той впечатли и с презентацията си – пържени картофи от манго, ягодов кетчуп и горчица от манго. 

Били ли сте някога в ресторант, отличен със звезда Мишлен? Бихте ли споделили вашия опит и впечатления? 

Усмивки,

Денина  ♥

*Благодарим на Premier Luxury Mountain Resort за поканата. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *