Sun care products by Clinique

Има два типа слънцезащитни кремове – такива на химична основа, които се абсорбират от кожата, и такива на минерална основна, които остават на повърхността на кожата. Честно казано, преди се чувствах объркана в разликите межди двата типа слънцезащита, затова реших да прочета малко повече по темата. Днешният пост обхваща основните неща, които трябва да знаете за минералната слънцезащита.

Минералната слънцезащита е формулирана на основата на минералите цинков оксид или титаниев оксид (или и двете). Те действат като микроскопични огледалца, отразяващи слънчевите лъчи. Химичните слънцезащитни продукти, от друга страна, попиват в кожата и преобразуват UV лъчите в топлина, която после се отделя чрез кожата.


Защо минералната слънцезащита е по-добра опция? 


Не се абсорбира от кожата и се препоръчва за хора с чувствителна кожа или такава склонна към акне. Препоръчват се и за деца.   

Защиатава от пълната гама UV лъчи.

Има моментално действие и протекция от слънчевите лъчи за разлика от химичните филтри, на които са им нужни 20-30 минути, за да станат ефективни.

Химичните слънцезащитни филтри се свързват с хормонални смущения, тъй като навлизат в кръвта. Още една причина да предпочетете минерална слънцезащита.  

Минералната слъцезащита може да се нанася върху други продукти. 

Счита се за безопаснa за морската среда. Oxybenzone в продуктите на химична основна, например, се свързва с директна вреда на коралните рифове. Затова и на някои места по света (като Хаваи) такъв тип слънцезащита е забранена.

Химичните филтри могат да предизвикат алергични реакции и да влошат състояния като розацеа и мелазма, което не важи за минералната слънцезащита.


Недостатъците на минералната слънцезащита.


Нанася се малко по-трудно на кожата.

Оставя бял филм на кожата, като вече има и подобрени формули, които почти не оставят следа.

Трябва да се нанася по-често (на 3-4 часа) за разлика от слънцезащиата с химични филтри.


Каква слънцезащита използвам този сезон? 


След като се образовах по темата, реших, че това лято ще използвам минерална слънцезащита. Взех си два слънцезащитни продукта на CliniqueSun SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion For Body и Sun SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid For Face. И двата продукта се нанасят лесно, противно на очакванията ми. Не оставят бял филм по кожата. Единствено забелязах, че такъв се появява след намокряне, но е деликатен. Много ми харесва, че и двата продукта са без аромати и ефективно хидратират кожата.

Взех и един продукт на BiodermaPhotoderm Mineral. Него използвам за Саши (6г.), но не и за Бояна. Нея не я мажа с нищо, а просто не я излагам на слънце по никакъв начин. Четох, че мазането до 6 месечна възраст не е препоръчително. Продуктът на Bioderma обаче със сигурност се нанася по-трудно от този на Clinique и оставя по-видим бял филм върху кожата, но сякаш предпочитам това пред химичните филтри, които потенциално оказват влияние на хормоналния баланс в тялото на детето.