С всяка Нова година идват нови тенденции, а старите си отиват. Включително що се отнася и до грижата за кожата. Обичам да чета и проучвам по темата, защото наистина искам най-доброто за моята. Оказва се, че вече практикувам най-добрата тенденция в красотата за 2023 и то от години. Нарича се бавна грижа за кожата (slow skincare).

От психологическа гледна точка, ние като общество, страдаме от феномена на моменталното задоволство (т.н. instant gratification). Социалните мрежи и Интернет допринасят много за това – когато искаме нещо, ние го искаме сега. Много по-нетърпеливи сме от нашите родители. Това важи и за очакванията ни към грижата за кожата. Искаме резултати и ги искаме веднага.

Ето защо индустрията инвестира в продукти, които са по-мощни и формулирани с по-висок процент активни съставки. Продукти, които ще ви подмамят да вярвате, че са наистина ефективни, докато в действителност те са предназначени да ви накарат да видите резултата след еднократна употреба, но всъщност няма да дадат на кожата ви дългосрочните ползи, от които се нуждае тя.

Какво да правим вместо това?

Пробвайте с прогресивен подход

Често забравяме, че кожата се обновява сама – средно на 21 дни, като с годините този процес се забавя. В този контекст е добре да се знае, че ако стимулираме твърде активно тези естествените процеси на обновяване на кожата си с продукти, съдържащи висок процент активни съставки, тя може да развие чувствителност или дори да се стигне до кожна алергия. Това се дължи на системното разрушаване на кожната бариера. Точно тази кожна бариера, която ни предпазва от външната среда и агресори. Вместо това, експертите съветват да се съсредоточим върху прогресивното постигане на по-добра и здрава кожа, а не да целим бързи резултати.

Постоянните печелят състезанието

Най-добрият начин да спечелим състезанието е чрез последователна рутина, адаптирана към нашите собствени и индивидуални нужди. Такава, която е фокусирана върху дългосрочните ползи, вместо върху незабавните резултати. С продукти, които са пълни с качествени и полезни съставки. Все пак кожата е най-големият орган в нашето тяло – трябва да се отнасяме с грижа и внимание към него.

Няколко полезни съвета

Обърнете внимание на кожната бариера. Ако кожата става червена след използване на тоник или друг продукт, тогава може би кожната бариера е компрометирана. Затова концентрирайте усилията си върху възстановяването на тази кожна бариера.

Бъдете нежни с ексфолиацията. Ретинолът стана голям хит през последните години. Вярвате или не, никога не съм се впускала в тази тенденция. Вместо това използвам лосион P50W, който е деликатен и нежен. Ако искате да използвате ексфолианти, уверете се, че те са с ниска концентрация и не са твърде агресивни, за да не компрометирате кожната бариера.

Почиствайте лицето си с нежни продукти. Много почистващи продукти съдържат активни съставки, които изсушават кожата, нарушават баланса на рН и компрометират нейната бариера. Затова избирайте нежни и pH балансиращи продукти.

Консултирайте се със специалист. При такова изобилие от продукти, информация и дори актуалности, в един момент става трудно сами да определим от какво наистина се нуждае кожата ни. Както и къде грешим. Затова винаги е най-добре да се обърнете към специалист, който да ви посъветва най-точно.

Най-добрата тенденция в красотата за 2023

Както някои от вас знаят аз се доверявам на Анелия Генова от салон Anelié, която работи с продуктите и апаратната диагностика на Biologique Recherche. Имах проблеми с хидролипидния слой на кожата и благодарение на продуктите на Biologique Recherche го реших. За мен лично те са олицетворение на т.н. slow skincare – водени от дългосрочни ползи, вместо от незабавни и привидни резултати.

Денина xxx