Art painting

Изглежда, че социалната дистанция ще продължи повече от очакваното. Ще отнеме време преди да се върнем обратно към нормалния ни начин на живот, но в това има и плюсове. Струва ми се сега, повече от всякога, имаме време да консумираме изкуство и култура. Да, няма го онзи магнетизъм на личното присъствие и енергията, която носи живия контакт с изкуството, но пък сега дистанцията вече не е от значение. И трябва да благодарим на дигиталния свят за тази възможност. Разгледайте по-долу няколко идеи за културно обогатяващи дейности от вкъщи.


GOOGLE ARTS & CULTURE


Това е една от любимите ми находки. Признавам си, до скоро не знаех за Google’s Arts & Culture, макар да съществува от 2011. Дигиталната платформа използва изображения с висока резолюция и дава възможност на потребителите практически да обиколят галериите на музеи, да изследват и разглеждат различни произведения на изкуството и да съставят своя собствена виртуална колекция. Човек може буквално да разгледа най-популярните световни туристически дестинации, както и изложби. За пример, тези в музея на Ван Гог в Амстердам, Tate Modern в Лондон, Нюйоркския музей за модерно изкуство и много други.

Listening to audio book by the pool

АУДИО КНИГИ


Преди съм ви споделяла за приложението Storytel, което срещу символичен абонамент предоставя огромна колекция от аудио книги на български и английски език (и не само). Някои са налични и като четиво, но за мен слушането е успокояващо и релаксиращо, особено след изморителното взиране в компютъра.


ПОДКАСТИ


Подобно на аудио книгите, подкастите са също толкова релаксиращи, а и много информативни. Разбира се, има такива на различни тематики, дори и комедийни. Може би трябва да направя отделна тема с предложения, но ви съветвам просто да отворите приложението Podcasts на телефона ви и да потърсите. Вече има и много български подкасти. А от чуждестранните, задължителни по мое мнение са тези на TED и NPR’s TED Radio Hour.

Paris

ТЕАТЪР


Театрите по света дават възможност да гледаме онлайн представления. BroadwayHD има над 200 Broadway shows.  BBC работят по нова рубрика Culture in Quarantine именно с тази идея да популяризират изкуството онлайн в тези времена. В България също се адаптираме към ситуацията на социално отдалечаване и някои театри излъчват постановките си онлайн. Държавният Куклен Театър Русе излъчва детски постановки.   Сайтът Fanstream.bg също прави стрийминг на изкуство възможен. Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се включва с постановки онлайн до края на м. април. А Народният театър „Иван Вазов“ обмислят live streaming срещу определена такса, но на този етап не е ясно кога това ще бъде възможно.


ОПЕРА И БАЛЕТ


Операта и балетът също се адаптират в дигиталния свят – някои от преди, други от скоро. Лондонската Royal Opera House предлага различни спектакли в техния YouTube канал. Metropolitan Opera в Ню Йорк също правят лайв стрийминг чрез тяхното On Demand приложение, а спектаклите са достъпни в рамките на 23 часа. Болшой театър пусна онлайн и свои прочути спектакли. А в България Софийската Опера и Балет успява да привлича почитатели в своя YouTube канал.


МУЗИКА


Любимите ви изпълнители по всяка вероятност вече правят лайв музикални изпълнения в социалните си мрежи, така че можете да хвърлите едно око на любимците си. Орлин Павлов, Графа, и Миро са част от изпълнителите, които вече го правят. В САЩ пък iHeart Radio заедно с Елтън Джон организираха инициатива за събиране на средства в борбата с коронавирус. Изпълнители от световен ранк като Alicia Keys, Backstreet Boys и кой ли още не се включват на живо от всекидневните си и изпълняват популярни песни с благотворителна цел. Можете да гледате тук.


Харесахте ли някоя от идеите? Ще се радвам да допълните други!

Усмивки,

Денина ♥


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ