Когато станеш родител, неусетно в главата ти закънтяват хиляди въпроси. Един от тях е в какъв свят ще живеят децата ти? Каква планета ще им оставим? Понякога се страхувам за това какво предстои и ми се иска ние като човечество да влагаме повече мисъл в бъдещето.

Бях поканена от Европейския съюз да стана посланик на кампанията #climateconnect с цел да събудя дискусия и съзнание на тема хуманитарните кризи в следствие на климатичните промени. Последните са нещо, което всички ние започваме да усещаме малко по малко – сезоните сякаш се измениха, зимата се задържа по-дълго, някои месеци са нетипично валежни, а други сухи. В някои световни региони тези промени обаче са много по-осезаеми. Наводнения. Пожари. Страдаща реколта и екосистема. Животи поставени на ръба на оцеляването. Парадоксът е, че 10% от населението, което е икономически добре устроеното, е виновно за 50% въглеродните емисии, но истинските потърпевши са именно онези страни, които сами по себе си имат най-нисък въглероден отпечатък. Държави като Зимбабве и Доминиканската република . Давам за пример тези две страни като част от глобалната визия за климатичните промени на ЕС в лицето на хуманитарния отдел DG ECHO, който всъщност е и един от най-големите донори на хумантирна помощ, инвестирайки средства и усилия за възстановяването на последиците от климатичните изменения там.

С какво се занимава DG ECHO?  

Гражданска защита – предимно помощ, осигурена в ЕС.

Хуманитарна помощ – насочена към по-уязвимите страни (извън ЕС).

Тук можете да гледате кратко филмче за работата им в Зимбабве и това как подкрепят местното население, обучавайки го как да се справят в кризисни ситуации и при катаклизми. Фокусът е върху децата като бъдещето, което ще наследи последиците, които вече се необратими.

Тук можете да гледате и филмчето за усилията на DG ECHO в Доминиканската република

До какво водят промените в климата? 

 • Миграция и разселване: популациите, засегнати от природни бедствия, напускат земята си, за да търсят подслон.

 • Несигурност на храни и недостиг на вода: екстремното време заплашва земеделските ресурси.  Липсата на достъп до чиста вода води до заболявания, предавани по вода, и диария, една от основните причини за смърт при децата.

 • Епидемии/рискове за здравето: с повишаване на температурите болестите като холера, малария и треска денга се разпространяват по-бързо и са по-трудни за овладяване.

 • Конфликт и несигурност: недостигът на храна и недостигът на ключови ресурси могат да изострят напрежението в цели региони, влошавайки хуманитарната ситуация за хората, които вече са засегнати от конфликт.

Климатът се променя. Има места, които вече страдат от гореизброените промени. За съжаление, това са основно общества, които вече са изправени и пред други хуманитарни кризи. Като човечество имаме много работа преди да достигнем забележителна промяна по отношение на отпечатъка ни и климатичните промени, но като индивидуални личности можем да променим много сега – най-вече в навиците и цялостните си разбирания. Ето някои прости неща, които можем да започнем да правим веднага и които имат значение: 

🌱Да изключваме електроуредите от контакта, когато не са в употреба.

🌱Да се храним с по-малко месо и повече зеленчуци.

🌱Да ходим пеша винаги, когато имаме възможност. 

🌱Да пазаруваме местни стоки, които не са транспортирани от далеч.

🌱Да рециклираме всичко рециклируемо – пластмаса, стъкло, хартия, дрехи и тн. 

🌱Да пазаруваме умерено и според нуждите ни, както и да избираме по-качествени стоки, които ще използваме дълго. 

🌱Да бъдем наясно, че действията ни тук и сега засягат съвсем различни хора на другия край на планетата. 

И не на последно място искам да допълня: 

Като човек, създаващ мода, си давам сметка, че тя е част от проблема. Затова в Denina Mártin Collection се стараем да правим нещата с мисъл за природата и отпечатъка ни като бизнес. Вярвам, че всеки бизнес трябва да мисли отговорно за практиките си и да дава най-доброто от себе си, за да има възможно най-малко негативен отпечатък върху природата. Не защото е модерно, а защото важно.

Споделяйте вашите виждания за климатичните промени с #climateconnect – нека говорим повече за климатичните промени!

*EU Ambassador

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *