Philips moistureprotect

Ние всички имаме добри и лоши периоди за косата си. Тези периоди могат да се дължат на всичко, но често са обвързани с атмосферните условия, които влияят на косата повече, отколкото си мислим. Затова днес ще разгледам как се променя косата през сезоните, за да си направим някои изводи за нея и за какво да следим, ако искаме да е здрава и красива.


ЛЯТО


През лятото косата се изправя пред доста предизвикателства. Повечето хора усещат засилен косопад по това време. И макар напълно естествено от еволюционна гледна точка, тъй като ролята на косата е да ни „топли“, все пак е неприятно усещане.

Също така, по това време от годината вредните UV лъчи изобилстват, а те имат негативно влияние върху косата – както на естествената, така и на боядисаната. Цветът може да избледнее и да загуби блясъка си. Или пък да придобие нов (често) некрасив нюанс. Косата става по-суха и се къса по-лесно, защото косъмът губи гъвкавостта си, в следствие става по-уязвим. В горещи и сухи дни косата е бъде твърда като слама, а в горещите и влажни дни меко казано неконтролируема. Солта от морската вода също изсушава много.

Philips for strong hair
How hair changes over seasons

ЕСЕН


Есента е сравнително благоприятен сезон за косата. Но все пак вятърът, който раздухва красивите и многоцветни листа, раздухва и косата, което не е за подценяване. Вятърът не е приятел на здравата и красива коса. Затова е важно да започнем интезнивно да хидратираме с цел подготовка за предстоящото студено време.


ЗИМА


През зимата косата става по-плътна – поне на теория, тъй като често това не се случва заради други фактори като стрес, лоша диета и липсата на добра грижа. Истината е, че когато температурите паднат, започваме да се радваме на всички бонуси, които носят със себе си – статичното електричество, хвърчащи косъмчета, цъфнали краища, сухота и неконтролируемост. От една страна, ниските температури и вятърът имат изсушаващо и изтощаващо действие върху косъма, но от друга сухият въздух в климатично отопляваните помещение също не е никак добър приятел. А и самите резки температурни промени не са благоприятни. Това буквално изсмуква хидратацията на косъма, оставяйки косата суха.


ПРОЛЕТ


Пролетта е най-добронамерена към косата. Тя е идеалното време да я възстановим след зимата и да я подготвим за горещото лято и предстоящите предизвикателства. Затова пролетта е идеален момент да си правим маски и терапии. Можем да усещаме косата си без блясък и заради натрупаната липса от витамини, но с появата на сезонните плодове и зеленчуци, би трябвало да видим подобрение.

Philips moisture protect hair dryer
Beautiful strong hair with Philips

Какво забелязвате от тези сезонни промени? Косата не обича крайностите. Не обича прекомерното слънце, прекомерната топлина, прекомерния студ, прекомерния вятър и т.н. Но как да разберем дали нещо й идва в повече? Тя сама ще си покаже. Затова, когато изпуснем нещата от контрол, трябва да си припомним какво благоприятства красивата коса.


ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ КОСАТА, ЗА ДА БЪДЕ ЗДРАВА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА?


Подходящи продукти според сезона. През лятото такива със слънцезащита и дълбоко подхранване. Ако сте с боядисана коса, задължително продукти за боядисана коса. През зимата използвайте такива, които имат антистатично и заглаждащо действие. Ако не сте сигурни от какви продукти има нужда косата ви, консултирайте се с вашия фризьор, за да ви даде насоки.

Умерена топлинна обработка. Кутикулът на косъма трябва бъде здрав, за да може косата да остане бляскава, еластична и хидратирана. Топлинната обработка обаче може да го повреди и косата да загуби красотата си. Често дори започва да се накъсва в следствие. Зимата е период, когато имаме навика да прекаляваме с топлинната обработка и разбираемо – няма как да излезнем с мокра коса, например. Затова препоръчвам да ползвате уреди за коса, които се грижат за нея. Като сешоара на Philips – Moisture Protect, който аз ползвам. Той има вграден сензор, който прави диагностика на косата 30 пъти в секунда и адаптира температурата на въздушната струя на сешоара спрямо нуждите на косата, като я предпазва от прегряване. По този начин запазва до 85% от естествената хидратация на косата, а мощността от 2300W гарантира бързи резултати. Освен сешоара, от серията се предлага и преса за коса, за тези които обичат да изправят своята.

Пълноценна диета или прием на витамини и минерали. Каквито и грижи да полагаме, грижата отвътре е незаменима. Здравата коса трябва да се поддържа целогодишно с пълноценна диета или допълнителен прием на хранителни добавки.

Регулярно подстригване (без филажна ножица!). Подстригването действа много освежаващо. Препоръчително е да се прави по-често по малко, отколково веднъж или два пъти в годината. И не позволявайте на фризьора да ви филира с филажна ножица. Тя е мор за косата и подпомага цъфтежа – от личен опит!

hair tips Philips Moistureprotect
Philips hair dryer sensor
Denina Martin Philips haircare
Сешоар за коса DryCare Prestige

В крайна сметка, косата е едно от онези неща, които ни дават увереност. Грижете се добре за своята и се вслушвайте в нуждите й. Това ще се отрази и на начина, по който се чувствате самите вие. Здрава и красива коса – уверена жена. :)

Усмивки,

Денина ♥


*Авторски материал в колаборация с Philips. Всички мнения са мои.

ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *