face Gold black pearl eye mask
Gold black pearl eye mask

Estimated reading time: 3 minutes

Oчите са прозорец към душата. Очите обаче са и зоната, в която първи започват да личат фините бръчици. Затова не е никак лоша идея да полагаме грижи и за кожата там, която е много тънка и чувствителна. Изследване, публикувано през 2015 от Advanced Biomedical Research отбелязва, че зоната около очите няма толкова мастни жлези и колаген, колкото кожата по лицето и тялото, следователно тя е доста по-склонна към сухота и поява на бръчици. Затова реших да събера някои съвети на едно място как да се грижим за околоочната зона.

Използвайте околоочен крем

Преди известно време гледах видео на един дерматолог в Youtube. Тя разказваше, че е безсмислено да се купува околоочен крем, тъй като това е просто начин компаниите да изкарват повече пари. Малко флаконче на висока цена. В началото си казах „Хм, има някаква логика!“, но после помислих и се зачетох задълбочено. Околоочните кремове са с различна формулировка. Те са направени с мисълта за чувствителната кожа около очите. Ако използвате крем с ретинол за лицето, не можете да слагате от него около очите, тъй като ще бъде твърде силен. Затова реших, че ще продължа да използвам околоочен крем, който е за специфичните нужди на кожата там. А те понякога са и различни от тези на останалата част от лицето.

Анализирайте специфичните нужди на кожата си

И в този ред на мисли – при избора на продукт, имайте предвид какъв проблем имате с околоочната зона. Ако са тъмни кръгове – заложете на продукти с кофейн и витамин К. Ако имате поява на бръчици и фини линии – потърсете такива с антиоксидантни съставки. Ако кожата е много чувствителна – избягвайте ароматизираните продукти. Не забравяйте, че и винаги можете да се консултирате със специалист, който да ви посъветва, но ако има едно нещо, от което се нуждаят да не кажа всички, то е хидратация.

My Gold black pearl eye mask

Правете си маски периодично

Ежедневната грижа е важна, но поне веднъж или два пъти седмично е добре да слагате маска в тази зона. Резултатите и ефектът са по-интензивни и видими. Наскоро си взех Shangpree Black Pearl Eye Masks , защото имах желание да пробвам такъв тип eye patch. Тези специално имат хидратиращо и ревитализиращо действие. Вие можете пък да изберете маска под формата на крем. Каквото ви допада най-много.

Премахвайте следите от грим нежно

Към нежната кожа трябва да се подхожда нежно. Не търкайте и не натискайте, а отмивайте следите от грим внимателно. Ако използвате мицеларна вода, например, нанасяйте малко и изчаквайте гримът да се разтвори.

Носете си очилата или лещите

Аз съм най-лошият човек, който трябва да дава този съвет, защото не го изпълнявам. Но поне от личен опит мога да кажа – не правете като мен! Всяко мръщене, дали защото не виждате добре, или слънцето ви блести, води до поява на бръчици.

Възползвайте се от ползите на масажа

Масажът е най-добрият начин да стимулираме естественото производство на колаген. Използвайте пръстите си и нежно потупвайте, докато нанасяте продукт или използвайте масажно валяче.

Не пренебрегвайте вашия лайфстайл като фактор

Трябва да спим достатъчно, за да нямаме тъмни кръгове. Да пием достатъчно вода. Да спортуваме, да вечеряме рано и лека храна, да избягваме алкохола и като цяло да водим здраволсовен начин на живот. Всичко идва отвътре – хубаво е да си го припомняме.