Set your colours free Avon

Това лято имах възможността да интервюирам онлайн Кензо Такада – дизайнерът и основател на KENZO Paris. Смятах тази възможност за удивителна, докато нямах шанса да го срещна на живо. Този септември с Рон прекарахме няколко дни в Париж с Кензо Такада и AVON, за да се запознаем с него, да преживеем града през неговите очи и да разберем за неговите два аромата, специално създадени за AVON.


Как прекарахме тези 3 дни ще откриете в разказа ми по-долу, както и в МОЯ ВЛОГ ТУК.


ДЕН 1


Вечерта след пристигането ни в Париж с Рон трябваше да се срещнем с Кензо в дома му в Париж. По традиция, нямаше как да отидем с празни ръце, затова му занесохме малък подарък – фото албум от България и мускалче с розово масло, тъй като той вече бе споменал в разговор с мен, че би се радвал да научи повече за България.

Вероятно няма нужда да обеснявам колко много ни впечатли домът на Кензо. На оживена улица, в сграда с високи френски тавани, той и неговият екип работят в просторен и светъл апартамент. Един етаж по-горе се намира апартаментът, в който той действително живее. И двете места са в един и същи стил – френски, но прекрасно преплетени с мотиви от родната му японска култура.    Навсякъде имаше свежи цветя и красиви произведения на изкуството. Един от асистентите му – Джонатан, сподели, че това е един от малкото пъти, в които бюрото с размер на цяла стая е подредено и чисто. Обикновено на него цари креативен хаос. Показа ми скришно и двете книги, по които Кензо работи от известно време. Едната, която разказва историята на живота му, а другата, която показва в снимки най-доброто от 30 години творческа кариера.

Но едно от най-впечтляващите (за мен) места в дома му е таванската тераса. Малка и уютна, тя разкрива гледка над целия град и Айфеловата кула. Наистина прекрасно.

След коктейла и всички емоции, които бошуваха в мен тази вечер, отидохме на вечеря в любимия му ресторант с 3 звезди Мишлен – Le Pavillon Ledoyen. Храната там е удивително вкусна и способна да изненада всяко небце. Ако желаете да си подарите гурме преживяване в Париж, препоръчвам.

Denina Martin with Kenzo Takada
Paris view
Kenzo Takada house
Kenzo Takada assistant
Kenzo Takada Paris
House of Kenzo Takada
Kenzo Takada art wall
Denina Martin Kenzo Takada house
The view from Kenzo Takada terrace Paris

ДЕН 2 


Тази сутрин се събудихме доста рано. Отправихме се на тур, в който да разгледаме четири от любимите места на Кензо в Париж. И то с много мечтано возило – ретро микробус VW! Почти всеки човек по улиците ни махаше с ръка. :)  

Първата ни спирка ме изненада много. Не очаквах да открия Венецианското Бурано в Париж. Е, има такава улица и тя се казва Rue Crémieux. Не е изненадващо обаче защо е любима на Кензо. Той е абсолютен почитател на цветовете и пъстротата.

А самата история за промяната на облика на улицата е много семпла. Един ден хората, които живеели там, сметнали, че искат да им е по-цветно и единодушно решили да пребоядисат фасадите си пъстри. Помислете си само какво щеше да е, ако цялото ни общество функционираше като мини обществото на улица Crémieux!   

Retro VW California Paris tour
arriving rue Cremieux
rue Cremieux Paris
Walking down rue Cremieux
rue Cremieux blue Paris
rue Cremieux yellow Paris

Следващата спирка бе Galerie Vivienne. Построена през 1823, преди тази аркада е била една от най-оживените локации на града. Да си там се усеща като миг, откраднат от миналото. Единственият проблем с нея е, че в момента я реставрират. Това определено уби част от магията й, но, ако имате ходене в Париж след време, задължително я посетете. Би трябвало реставрацията да е приключила вече.

Специалното на Галерия Vivienne е, че там Кензо отваря първия си магазин Jungle Jap (така се е казвала марката му в самото начало). Дори сам изрисувал стените в цветна джунгла. Вдъхновен от творчеството на Жан-Жак Русо и детския му стил на изобразяване на света, Кензо избрал тигърската глава за символ на марката си. Символ, който е ясно разпознаваем от хората и до днес. Е, магазинът не просъществувал дълго. Може би само 3 месеца. Славата на Кензо толкова бързо се разрастнала, че той трябвало да се премести в по-голям магазин. Единственото тъжно нещо е, че сега там има магазин за обувки. Стените са идеално пребоядисани в бяло, а рисунките му са някъде там под пластовете боя.

Avon Paris Denina Martin
Avon VW retro colorful ride
Cafe Vivienne Paris
Cafe Vivienne Paris Kenzo Takada

Третото място, което вдъхновява дизайнера е Jardin de Tuleries. Градините, които се намират между Лувъра и Place de la Concorde. Тази локация определено не ме изненада, тъй като този парк е един от най-красивите в Париж. Трудно е да не го обичаш.

Jardin de Tuleries
Jardin de Tuleries Paris

Последната спирка (и най-изненадващата за мен) бе въртележка до Айфеловата кула. Самият Кензо вярва, че за да запази човек тялото и духа си млади, той трябва да се връща към детството и спомените си от тогава. И какво по-хубаво място за това от романтичните цветни въртележки. Не се бях качвала на такова нещо от толкова години, но беше много мило и сладко преживяване. :)

eiffel tower Paris
Favorite corousel Paris
Denina Martin corousel
French girls eiffel tower
Avon bloggers Paris Kenzo takada

ДЕН 3


На третия ден от цветния ни престой в Париж с AVON, отидохме до парфюмерийната къща Firmenich. Там са създадени двата аромата на Kenzo Takada AVON LIFE COLOUR. Firmenich е най-голямата частна компания в света, която създава аромати и вкусове за някои от най-популярните марки. Техен продукт са аромати като Gucci Bloom, YSL Opium, Diptyque, Givenchy Gentleman, много от парфюмите на Avon и редица други.

Разбира се, в качеството си на най-значителната ходеща реклама на Розовата долина и то от доброволчески характер, нямаше как да не им спомена, че съм родена и отраснала там. А те ме зарадваха, като реагираха на мига с радост, защото именно от там купуват най-доброто (по техните думи) розово масло. Почувствах се горда. :)

По време на престоя ни във Firmenich научих много за процеса на създаване на един аромат. Като например, че отнема средно 500 варианта, за да се стигне до краен продукт. Понякога може да отнеме половин година, понякога две години и половина. Но всичко това е възможно благодарение на компютризирана система. Романтичната ми представа за спретната къщурка в Прованс и парфюмерист, който има своите малки тайни на занаята, правейки ръчно смесите си, се оказа единствено и само плод на моето въображение. Като се замисля, фактът, че съм си го помислила е доста смехотворен. Най-вече в контекста на консуматорското ни общество. Но това е друга тема. И въпреки че представата ми се оказа различна от реалността, бе не по-малко вдъхновяващо да разбера за технологията и процеса на работа в парфюмерийната индустрия!

Firmenich perfumery
Rasberry scent firmeinich
Green sandawood scent
Firmenich Paris Kenzo Takada

Разгледахме и всяка една от основните съставки в двата парфюма AVON LIFE COLOUR by Kenzo Takada преди да ни представят и самите тях. И мъжкият, и дамският аромат са на основата на магнолия, но за това ще ви разказа в отделна публикация.

По-късно, с Рон посетихме и партито по повод лансирането на парфюмите AVON LIFE COLOUR by Kenzo Takada в Mini Palais. Невероятен завършек на едно невероятно пътуване. ♥

Avon life colour by Kenzo Takada
Avon life colour paris

Може да гледате и официалното видео на AVON от пътуването тук.

Благодаря, AVON, че ни направихте част от това незабравимо изживяване! 

Усмивки,

Денина ♥


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *