How i styled Vintage Christian Dior
my first Christian Dior vintage earrings

Преди известно време се запалих по винтидж бижутата и с времето интересът ми нарастна. Дължа това до голяма степен и на моя приятелка, която продава винтидж находки и е много запалена по тях. Неусетно зарази и мен с тази страст и благодарение на нея се сдобих с първото си попълнение в една малка лична колекция, която мечтая да имам – именно тези обеци Christian Dior.

Идеята ми беше да намеря нещо, което да отговаря на личния ми стил и разбира се, да е в наистина добро състояние. Последното е един от основните проблеми при винтидж бижутата, защото често те не са били правилно съхранявани и това е довело до прогниване и необратими дефекти в метала. Затова и е много важно да купувате от изпитани продавачи, на които може да се има доверие или поне от такива, които предоставят достатъчно детайлни снимки, за да можете да оцените качеството максимално точно.  

Ако идеята да носите винтидж бижута ви допада, съм направила списък с някои добри източници на подобни находки. 


Etsy

В Etsy има специална категория за винтидж находки. Там продава и моята приятелка, за която ви споменах – TbyMallanoFinds и препоръчвам да хвърляте по едно око на новите й листинги (всяка седмица има по нещо ново). Ако изберете нещо друго от друг продавач в платформата, добре е да знаете, че има и т.н. „inspired“ бижута, които не са оригинални. Някои пък ръчно изработват висулки  и обеци от копчета на сака Chanel, което намирам за готина идея, но не трябва да плащате твърде много за подобен тип продукт. Просто четете внимателно. :) 


Vestiaire Collective 

Винаги ми е трудно да произнасям името на платформата, но пък е едно от местата, за които трябва да знаете, защото имат огромен избор от т.н. pre-owned предложения. Там ще откриете, както винтидж, така и нови колекции на различни марки и дизайнери във всякакви категории. 


Farfetch 

В секция Women на Farfetch има категория Pre-owned. Там можете да откриете селектирани винтидж находки. Обикновено цените са доста завишени. Ако харесате нещо, можете да проверите къде се намира като го добавите в кошницата си. Някои артикули се намират в Европа и това ще ви спести допълнителни данъци и такси, но други са извън ЕС и това може да оскъпи нещата.  


The Real Real 

Базиран в US, The Real Real е много добър източник във винтидж категорията. Понякога имат и доста добри намаления. Заслужава си да им хвърляте по едно око, но трябва да имате предвид, че не доставят до България. 


Susan Chaplan 

Този сайте се намира в Обединеното Кралство и също е изпитан източник на винтидж находки.


ShopBop 

Също базирани в САЩ и с малка колекция от винтидж продукти, която се нарича What Goes Around Comes Back Around.


Местни Винтидж Магазини

Все още не съм пробвала да обикалям по такива магазинчета, но в тях могат да се намерят някои наистина уникални неща.  


Акаунти в Instagram

Тук нещата са малко по-специфични, тъй като не всеки подобен акаунт предлага гарантирано автентични находки. Аз знам за два добри източника.  Audrey Leighton Vintage, базирана в Испания и Sweet & Spark, базирани в Сан Франциско.
 

My first Christian Dior earrings_3953
 

Още винтидж находки