Denina Martin interview Kenzo

Преди 10 години… Ако някой ми беше казал тогава, че на 25 ще интервюирам Кензо Такада, нямаше да повярвам. Е, факт – случи се. И съм щастлива, че ми се е отдала такава възможност. Шанс, който никога нямаше да имам, ако не бе специалната покана на AVON.

Кензо Такада е световноизвестният дизайнер и основател на луксозната марка KENZO Paris. Малко хора знаят, че са минали почти 20 години от неговото оттегляне обаче. Но по неговите думи той все още посещава ревютата и има много добри отношения с настоящите дизайнери зад марката Умберто Леон и Карол Лим.

Ето и някои от по-интересните неща, за които говорихме по време на 15-те минути, които имахме. Кратък, но вдъхновяващ разговор, който ми даде от онзи позитивен заряд, скрит в усмивката и очите на Кензо Такада. Един изключително симпатичен и зареждащ човек, който въпреки възрастта си остава активен и ангажиран с различни проекти и до днес.

Kenzo

Относно това върху какво работи в момента…

Кензо е ангажиран с доста проекти в момента, но най-активно работи по своя проект с AVON. Заел се е и с няколко лайфстайл начинания в сферата на домашния декор, включително и с това да събере в книга 30-те години от своето творчество.

По отношение на причината да се откаже от модата…

След 30 години интензивна работа в KENZO Paris, през 1999 той сякаш усетил, че иска да си даде почивка, тъй като динамиката в модната индустрия е голяма и много изтощителна. Отнело му няколко месеца да почувства нужда да твори отново и намерил ново поприще. Така през 2004 се завръща с дейността си в сферата на домашния декор и различни колаборации.

За любимия си момент от своята кариера…

С добра доза увереност Кензо заявява, че това е моментът на самия старт на кариерата му, когато не е имал финансови възможности, едва е говорил френски, но е нямал и страхове. Това усещане се е запечатало в него и с радост би се върнал към този момент от живота си, ако можеше.

Какво днешният Кензо би казал на двайсет годишния Кензо…

Благодаря, благодаря и се опитай да останеш, колкото е възможно по-млад.

За това как пази тялото и духа си млади…

Когато погледнеш Кензо Такада, няма как да не си го помислиш – той изглежда невероятно добре за своите 79 години. Може би е заради японските гени, които носи, но може би има и нещо отвъд това. Всъщност, той споделя, че полага ежедневни грижи за себе си още със ставането. Прави йога, не пренебрегва масажите и се храни здравословно. Но и самият той знае, че не е това единствената тайна към младостта. Споделя, че неговата любопитност към живота го държи млад. Посещава изложби, чете книги, пътува и се заобикаля с млади и креативни хора, които го зареждат. Всичко това носи своя принос за добрия му вид. Млад дух – младо тяло.

За книгата, която чете в момента…

Кензо Такада е роден и отраснал в Япония, но е прекарал съзнателните и най-креативните си години като французин. Затова сега явно има нуждата да се върне към корените си и чете книга за самураи.

Какво знае за България…

Не много, за негово съжаление, но с удоволствие би научил повече.

По повод поканата ми да посети Фестивала на Розата…

С дискретно, но искрено засмиване и блясък в очите, Кензо едва ли е предполагал, че ще получи такава покана по време на интервюто си с мен. Но посрещна идеята с усмивка и сподели, че много би се радвал.

За съветът, който би ми дал…

Да имам мечти, да ги преследвам и да не спирам да ги преследвам въпреки трудните моменти и препятствията. Да търся балансът във всичко и да намеря моята идентичност.


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ