Ammouliani summer destination
Ammouliani south key

Както ви обещах, днес споделям някои неща за Амуляни – единственият населен остров на Халкидики. Бяхме там за съвсем кратко и не успяхме да го разгледаме напълно, нито да направим много снимки. Но толкова много ни допадна, че сме решили да се върнем отново в близкото бъдеще. Преди да се зачетете по-долу, можете да усетитя частица от чара му от едно кратко видео, което споделих наскоро тук.


Островът


Както казах, Амуляни е единственият населен остров на Халкидики. Намира се между полуостровите Ситония и Атон. Площта му е около 5 кв.км., но пък разполага с всички необходимости – хранителни магазини, таверни, плажни заведения, детски площадки, аптеки и т.н. Въпреки това, не трябва да очаквате лукс от Амуляни. Атмосферата е автентично гръцка, непретенциозна, но и много чаровна по своемо.


Как се стига до там


От където и да идвате, посоката ви трябва да е Трипити на полуостров Атон. От там се хваща ферибот на всеки 30 минути. Самото плаване е около 10 минути.


Места за отсядане


Ние отседнахме в малък хотел, където бяха нашите приятели. Както повечето места за настаняване там, не беше на пясъчен плаж и трябваше да ходим с кола до плажа. Разстоянията там са малки и позволява и ходене пеша, стига жегата да не е голяма. От кратко онлайн проучване ми се стори, че няма много хотели на самия плаж, но все пак има някои опции, ако държите. Не очаквайте обаче луксозни резорти.

wearing my Triumph swimsuit
Ammouliani south beach

Плажове


Както споменах вече, бяхме за съвсем кратко и не успяхме да обиколим много, но плажовете, които видяхме бяха много чисти и с много фин пясък. Идеално е за деца. Водата ни се стори сякаш с една идея по-солена. Сред препоръчаните в TripAdvisor плажове са Alykes, Agios и Megali. Ние бяхме на Alykes –  хубав е, но във висок сезон е и пълен с хора.


Места за хапване


Тук със сигурност ще препоръчаме Taverna Tzanis. Намира се на малък плаж с рибарски лодки и хубава морска гледка. Храната е невероятно вкусна – морска и традиционно гръцка. Трябва да опитате кус-кус с морски дарове! Една моя последователка препоръча и Taverna Glarus, но не сме я пробвали. За следващият път бихме се отбили и в The Roost – четох добри отзиви.


Развлечения


На Амуляни сякаш няма много развлечения – плажове, таверни, разходки, блъскащи се колички, малки магазинчета… Идеално място за почивка в истинския смисъл. Едно нещо обаче, което бихме направили следващия път, е да си наемем лодка и да обиколим Амуляни по вода, както и да се отбием до Drenia Islands – в превод магарешките острови. Знам, че името не звучи много романтично, но пък тези няколко малки острова изглеждат много красиви, чисти и пусти, тъй като са ненаселени. (Виждат се в далечината на снимките ми тук.) Единствено разбрах, че имало плажен бар, така че явно няма да е съвсем безлюдно, но все пак се очаква да е спокойно.

Beach girl visiting Ammouliani
Beach girl exploring Ammouliani

Ако имате съвети за допълване, споделете в коментарите. :)

Усмивки,

Денина ♥


ЩЕ ХАРЕСАТЕ ОЩЕ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *