моден блогър риза на точици Tom tailor Polka dot shirt

Този и последния сезон точиците се появяват много дискретно сред колекциите на различните марки. Аз лично съм им голям почитател – предимно на по-ситните – затова и залагам на тях в облеклото си нерядко. Но много от дамите ги избягват, защото са „твърде ретро“ или пък заради определено послание, което виждат в тях. Аз не тая предразсъдъци, но ето малко предистория, интересни факти и съвети за тези от вас, които са любопитни.

Polka dot shirt purely me 2017 бял панталон риза на точици

Кога стават известни?

Истината е, че когато чуем принт на точици, мигновено в главите ни изникват 50-те и 60-те години на 20-ти век. Времето, когато те се превръщат в неизменна част от гардероба на жените. Всъщност, точиците започват да набират популярност още през 20-те. Тогава и Коко Шанел се появява неведнъж облечена в тях. След войната пък Dior дебютира известната колекция рокли „New Look“. Идеята му е да върне жените отново към техния романтичен и женствен образ. Принтът става любим и на знаменити актриси като Елизабет Тейлър, Мерилин Монро, София Лорен, Бриджит Бардо и Катрин Хепбърн. което допълнително увеличава популярността му.

Polka dot shirt Denina Martin

Какво послание носят?

Предполагам ще се съгласите, че шарката на точици носи послание на момичешка невинност, щастие, безгрижие, забава и детство. Последното може би се дължи и на асоциации с Мини Маус, за чийто образ е характерна мини рокличката на точки. Освен позитивни възприятия има и някои негативни конотации около принта обаче. Свързват го с епохата на „домакините“, които чистят, готвят и не излизат от вкъщи. Особено сензитивна тема за феминистките. Аз лично не вярвам, че трябва да се задълбава толкова в размисли по темата и възприемам първото разбиране като по-нормално.

Tom tailor summer 2017 Polka dot shirt 16072017

А подходящи ли са?

За мен отговорът е да. Не във всяка ситуация, но при правилно стилизиране, точиците са страхотен начин да демонстрираме стил и вкус. Просто не се впускайте в прекалено ретро или момичешка тематика, а балансирайте. Използвайте ги, за да изглеждате по-интересни и смели, а не отживели. Не претрупвайте твърде много. Нека принтът остави своето собствено послание. Това съм направила и аз в случая. Комбинирала съм риза на точици и ретро очила, но всичко останало носи съвеменен заряд, за да балансира и изглежда актуално в градската среда.

fashion blogger wearing polka dot shirt Polka dot shirt 6 Retro white sunglasses Polka dot shirt retro sunglasses fashion blogger tom tailor 16072017 Polka dot shirt fashion blog Tom Tailor polka dot shirt purely me


Риза на точици – Tom Tailor

Панталон – Tom Tailor

Чанта – Pepe Jeans London (харесвам и тази)

Сандали – Tom Tailor

Oчила – Mango (подобни тук)

Колан – Tom Tailor


Какво е вашето мнение за точиците? Възприемате ли ги или са ви твърде ретро?

Усмивки,

Денина ♥

One comment

Reply

Много обичам точки. Мисля, че са на мода от много време и колкото по-дълго стоят на мода, толкова по-дребни стават. Смятам, че дребните точки, като тези на снимката, изглеждат по-стилно и са насочени повече към бизнес облеклото. Едрите точки наистина са малко ретро, но аз ги обожавам, а и нали ретро облеклото се връща малко или повече на мода. Във всеки случаи независимо от големината им точките стоят добре, особено когато са съчетани правилно. Визията от снимките много ми харесва – много е лятна и свежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *